Blog

Sezóna varenia s Jem iné pokračuje

Ako sme sľúbili, máme pre Vás aj ďalšie chutné recepty z našich kurzov varenia v Jem iné, ktoré sme absolvovali. Naše marketingové oddelenie sa spolu s produkciou naučilo nejaký ten sezónny recept.

12920309_10208021769495714_522715041112970228_n

Po príchode do školy varenia nás opäť čakala vysmiata Lucka, pripravená cícerová nátierka a chutný domáci chlebík, aby sme nezomreli od hladu pri varení a chutných vôňach, ktoré sa vznášali nad hrncami. Ostošesť sme varili kompletné menu – polievku, hlavné jedlo a dezert. Skvelé bolo, že recepty boli len akousi oporou a mali sme voľnú ruku pri dochucovaní a konečnom vyšperkovaní jedál. Pri ragú sme robili dokonca tri verzie, ktoré sme navzájom následne ochutnávali.

Pripravovali sme naozaj samé dobroty:

Mrkvovo-paradajková polievka s farebným sezamom

  • -2 – 3 PL olivového oleja
  • -1/2 bielej cibule
  • -1 strúčik cesnaku
  • -1 cm ďumbieru
  • -8 menších mrkiev
  • -500 ml paradajkového pretlaku alebo drvených paradajok
  • -800 ml zeleninového vývaru alebo vody
  • -1/2 ČL kurkumy
  • -Morská soľ podľa chuti
  • –Čerstvo pomleté farebné korenie podľa chuti
  • 4 PL čierneho a bieleho sezamu

Postup: Cibuľu nakrájame a orestujeme na oleji s pretlačeným cesnakom a kúskom nasekaného ďumbieru. Pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska a restujeme do zmäknutia približne 10 minút (v prípade potreby podlievame vývarom). Zalejeme paradajkovým pretlakom a necháme prevariť. Dolejeme asi 6 – 8 dl vývaru alebo vody (podľa požadovanej hustoty), dochutíme soľou, korením a kurkumou. Ponorným mixérom rozmixujeme na hladký krém a znovu necháme prevrieť. Do hotovej polievky nasypeme nasucho opražený sezam a môžeme podávať samostatne alebo s ryžovými rezancami.

Ragú na sušených slivkách / sušených paradajkách

  • -1 kg hovädzieho zadného
  • -0,5 kg cibule
  • -Sušené slivky / paradajky/šampiňóny
  • -„Hrejivé“ korenie: klinček, badián, kúsok škorice, čierne korenie, borievky, atď. – podľa chuti
  • -Červené víno na podlievanie

Postup: Cibuľu nakrájame nadrobno a na oleji udusíme domäkka, pridáme mäso a necháme zatiahnuť na silnom plameni. Stíšime, pridáme korenie, soľ a slivky. Podlievame červeným vínom a vodou a dusíme cca 1,5 hodiny domäkka. Podľa chuti môžeme pridať lyžicu šípkového alebo čučoriedkového lekváru.

Druhá verzia so sušenými paradajkami nakladanými v oleji:

Korenia sa hodia skôr stredomorského tipu: rozmarín, tymian, korenie čierne a farebné, podlievame červeným vínom a vodou.

Príloha k ragú:

  • Paštrnákovo zemiakové pyré
  • Paštrnákovo batatové pyré

-Spolu cca 1 kg zeleniny

Zeleninu očistíme, nakrájame a uvaríme obvyklým spôsobom v osolenej vode. Keď je mäkká, zlejeme a rozmixujeme s troškou masla alebo horúceho mlieka. Ak je to potrebné, prisolíme.

Kardamómové muffinky

  • -200 g špaldovej celozrnnej múky
  • -50 g orechového masla (mandľové, arašidové…)
  • –2 PL oleja (kokosový al. olivový)
  • -4 vajcia
  • -1 ČL prášku do pečiva
  • -1/2-1 ČL kardamómu
  • -2 PL javorového sirupu
  • -4 PL kokosového cukru (môžeme použiť aj trstinový)
  • -Hrsť sušených hrozienok
  • -Voda na zriedenie

Postup: Predhrejeme si rúru na 180°C. Zmiešame zvlášť suché suroviny a zvlášť tekuté.  Zľahka premiešame, kým sa cesto nespojí. Dávkujeme do muffinových formičiek vyložených papierovými košíčkami a pečieme v predhriatej rúre cca 35-40 min, kým muffiny nezozlatnú.

Určite niektorý z týchto skvelých receptov vyskúšajte, nebudete ľutovať. Vareniu zdar!


Autor: Jana Kubinová

Show Comments (0)

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!